O výrobcích - HYNEK KNOPP (HK RESIN MODELS)

Mezi prvními výrobci, které vám představím je modelář pan Hynek Knopp a jeho firma HK Resin models. Jedná se o českého malovýrobce se sídlem firmy v Chotěšově. Zabývá se hlavně výrobou modelů Škoda a Tatra v měřítku 1:43, 1:87 a 1:18. V jeho nabídce nechybí modely i větších měřítek např. 1:2 či 1:8. (jeho model Škody octavia v měřítku 1:8 je možné uvidět v muzeu Škoda auto v Mladé Boleslavy.). Jeho modely jsou velmi detailně propracované.

Více z historie firmy je patrno z následujícího rozhovoru pro portál: www.87thscale.info (2003)

Jak jste se dostal k výrobě modelů?
S výrobou modelů jsem začal asi před 40ti lety. Vyráběl jsem modely a matrice např. pro firmu Igra (modely vozů Tatra T111 či T138) a postupem času jsem začal vyrábět své vlastní modely.

Je modelářství Váš koníček nebo způsob obživy?
Jsem profesionální modelář, výrobě modelů se věnuji na plný úvazek. Vyrábím modely v měřítkách 1:43 a 1:87, speciálně na zakázku i jiná měřítka. Na příklad pro muzeum Škoda Auto v Mladé Boleslavy jsem vyráběl model Škody Octavia v měřítku 1:8.

Podle čeho vybíráte předlohy pro nové modely, máte nějaká kritéria pro výběr? Např. atraktivita a následná snadná prodejnost modelu?
Nejdůležitější je aby se mi předloha líbila, aby mě něčím zaujala, vyjma modelů na zakázku. Žádná ekonomická kritéria neberu v potaz,mimo modelů na zakázku.

Jaký máte postup při vývoji tzv. „masterů“ a jak dlouho vývoj trvá?
Při vývoji základního modelu vycházím z dostupné dokumentace, náčrtků a fotografií. Někdy mi stačí jen základní rozměry předlohy, abych mohl začít s vývojem. Délka přípravy každého modelu je různá, někdy to trvá pár hodin někdy si příprava vyžádá desítky hodin.

Jak postupujete při odlévání modelů? Jaké materiály používáte?
Používám gumové formy a dvousložkový resin pro odlití samotných modelů. Pro odsání vzduchových bublin z pryskyřice používám vakuovou pumpu.

Kolik forem máte pro každý model?
Pro většinu modelů stačí jedna forma, doba tvarování je cca 15 minut.

Jak vyrábíte okenní zasklení pro vaše modely?
Pomocí vakuově tvarované fólie.

Jak vyrábíte leptané součásti modelů?
Leptané prvky pro mě vyrábí specializovaná firma na základě mnou dodaných podkladů.

Jak dlouho trvá výroba jednoho modelu a kolik času z toho zabírá samotné odlévání?
Obvykle odlévám modely v sériích, to trvá přibližně den. Samotné dokončení modelu pak zabere mnohem více času.

Kolik kusů modelů od každého typu v průměru vyrobíte?
Vždy záleží na velikosti objednávek, principiálně není žádné omezení. V průměru vyrábím 10-25 modelů od každého typu. Ale jak říkám záleží na objednávkách.

Pozastavil jste výrobu některých modelů?
Obyčejně mám v nabídce všechny typy modelů. V případě opotřebení formy je daný model dočasně nedostupný než vytvořím novým formu, někdy je potřeba udělat i nový „master“, to pak zabere více času.

Jaké máte plány do budoucna? Připravujete nějaké nové modely?
V budoucnu přidám do své nabídky modely značky Peugeot. Obdržel jsem objednávku na sérii modelů této značky od Francouzského klubu Peugeot.

KNOPP - INFO - odlité resinové karoserieKNOPP - INFO - prezentace modelůKNOPP - INFO - detail odlitku interiérůKNOPP - INFO - foto z dílnyKNOPP - INFO - foto z dílnyKNOPP - INFO - foto z dílnyKNOPP - INFO - foto z obchoduKNOPP - INFO - foto z dílnyKNOPP - INFO - foto z obchoduKNOPP - INFO - foto z obchoduKNOPP - INFO - foto z dílnyKNOPP - INFO - formyKNOPP - INFO - foto z obchoduKNOPP - INFO - Škoda Octavia - M 1:8KNOPP - INFO - Laurint&Klement Sport M1:2KNOPP - INFO - Laurint & KLement M1:8

Zpět na komentářeReakce na příspěvek

Lukáš
před 2 roky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda byste mohl vyrobit i Škodu Felicii "s novou tváří" v měřítku 1:43 nebo 1:18 a kolik by to zhruba stálo. Děkuji.

*
*
Překročil(a) jsi maximální délku komentáře o 0 znaků.
*  captcha

NOVINKY NA WEBU

29.11.2014-23:59

Vytvořen profil na Facebooku

1.4.2014-23:59

Nový design stránek - ještě probíhá vychytávání much.
Na základě férové nabídky webzdarma.cz stránky přešly na placený provoz a jsou tedy bez reklam...

14.3.2014-22:55

Spuštěn projekt "NOSTALGIE". Základní přehled hraček Škoda publikován, Postupně bude doplněno podroběnjší info.

Poslední komentáře

Počitadlo

[CNW:Counter]

KONTAKT

paganini(at)cbox.cz